Риба | Весна | Літо | Осінь | Найкраще клює | Гачок, № |
Жилка, мм |
||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | ||||||
Лящ |
ловля | Цвіте біла акація. Колоситься жито |
4- 10 |
0,2- 0,3 |
||||||||||
наживка | Черв'як, короїд, мотиль, опариш | Черв'як, мотиль, опариш, хліб, м'ясо рака, мастирка, парені зерна злаків |
Черв'як, мотиль, опариш, хліб, мастирка, парені зерна злаків |
|||||||||||
кльов | ||||||||||||||
Плотва |
ловля | Початок паводку. Просвітлення і прогрів води |
3- 7 |
0,12- 0,25 |
||||||||||
наживка | Черв'як, мотиль, короїд, опариш, яйця мурашок, тісто, мастирка |
Зелень, тісто, хліб, парені зерна, комахи та їх личинки |
Черв'як, короїд, коник, мотиль, тісто | |||||||||||
кльов | ||||||||||||||
Окунь |
ловля | |
|
|
|
|
|
Виліт мошки. Сінокіс |
5- 9 |
0,2- 0,35 |
||||
наживка | Черв'як, мотиль, п'явка, зимові блешні | Черв'як, мотиль, п'явка, личинки бабок, малець, блешня, мормишка, твістер |
Черв'як, мотиль, малець, блешні, твістер, свимерспун |
|||||||||||
кльов | ||||||||||||||
Щука |
ловля | |
|
Розцвітає верба. Восени з похолоданням |
7- 12 |
0,3- 0,5 |
||||||||
наживка | Живець, легкі блешні, воблер, рипер, свимерспун |
Живець, снастка, блешні, рипер, твістер, свимерспун |
Живець, снастка, тяжкі блешні, воблер, свимерспун |
|||||||||||
кльов | ||||||||||||||
Лин |
ловля | Рясний розвиток водяної рослинності |
4- 8,5 |
0,2- 0,35 |
||||||||||
наживка | Вилазок, черв'як, мотиль, м'ясо рака | Вилазок, черв'як, парені зерна злаків, м'ясо рака |
Вилазок, черв'як, мотиль, м'ясо рака | |||||||||||
кльов | ||||||||||||||
Карась |
ловля | З'являються паростки очерету. Цвіте шипшина |
3- 6 |
0,15- 0,4 |
||||||||||
наживка | Черв'як, короїд, мотиль, опариш | Черв'як, мотиль, опариш, хліб, тісто, мастирка, парені зерна злаків | Черв'як, мотиль, опариш | |||||||||||
кльов | ||||||||||||||
Краснопірка |
ловля | Зацвітає калина. Виліт повітряних комах |
3- 5 |
0,15- 0,25 |
||||||||||
наживка | Черв'як, короїд, мотиль | Повітряні комахи та їх личинки, коник, опариш, хліб, зерна злаків | Черв'як, мотиль | |||||||||||
кльов | ||||||||||||||
Судак |
ловля | Розцвітає жито. Розцвітає липа. Виліт сліпнів |
6- 11 |
0,25- 0,45 |
||||||||||
наживка | Живець, снастка, блешні, воблер, рипер, твістер, свимерспун, бородка |
Живець, снастка, блешні, рипер, твістер, свимерспун |
Живець, снастка, тяжкі блешні, воблер, свимерспун |
|||||||||||
кльов | ||||||||||||||
Короп |
ловля | Цвіте шипшина, жито. Наливаються абрикоси |
7- 14 |
0,3- 0,7 |
||||||||||
наживка | Черв'як, мотиль, м'ясо рака, хліб, картопля, макуха, опариш |
Черв'як, м'ясо рака, мастирка, картопля, хліб, макуха, опариш |
Черв'як, м'ясо рака, мастирка, картопля, хліб, макуха, опариш |
|||||||||||
кльов |
- поплавок | - доріжка | - хороший кльов | - час нересту та температура води | ||||
- донка | - мормишка | - задовільний кльов | |||||
- спінінг | - жерлиця | - поганий кльов |
- мінімальна довжина риби, що дозволена до вилову
|
||||
- кружки | - зимова блешня | - випадковий кльов |
ТЕМПЕРАТУРА ВОДИ І ПОВІТРЯ
Температура води впливає на результати лову (все рівно, яким способом), тому що холоднокровні тварини не можуть протиставити власну температуру тіла коливанням температури води і відразу ж реагують на кожне потепління або охолодження навколишнього середовища.
Отже:
- температура води, при якій риби найкраще підгодовуються, 12- 18°С для лососевих, 24-28°С для коропових;
- при поступовому зниженні температури води нижче нормального рівня риба перестає клювати; при зниженні після жаркого
- періоду риба клює краще;
- різке зниження температури води приводить до заморожування ротового отвору риби на кілька днів; при різкому підвищенні температури води в риб пропадає апетит;
- поступове підвищення температури води до нормального рівня забезпечує найкраще клювання.
РІВЕНЬ ВОДИ
Тут важливо запам'ятати наступні правила:
- при різкому і великому підвищенні рівня води клювання слабке, тому що риба змушена часто змінювати місце перебування;
- високий рівень води протягом тривалого часу забезпечує гарні результати в більш спокійних місцях, де риба знаходить укриття;
- при різкому зниженні рівня води клювання немає; поступове зниження перед досягненням нормального рівня сприяє дуже гарному уловові;
- низький рівень води звичайно є причиною слабких результатів, тому що вода в цей час прозора і податлива коливанням температури;
- поступове підвищенні рівня води після посушливого періоду - прекрасний час для лову будь-яким способом; постійні коливання рівня води - це найгірші умови, які тільки можна собі уявити.
КОЛІР ВОДИ
Коли вода мутна й у її товщу слабко проникають сонячні промені, риба практично не реагує на натуральну і штучну приманки; з іншого боку, можливі великі несподіванки при лові донним методом.
Якщо вода трохи мутна, то це можна вважати ідеальним станом, тому що риба бачить принаду і не зауважує, що робиться на поверхні води.
Мутна вода через танення снігу або розкладання (гниття) водоростей негативно впливає на апетит риб. При чистій воді улови звичайно гарні, якщо риба не зауважує присутності рибалки.